Přečtěte si zajímavý článek:

Tabebuia sp. (Lapacho)

e-shop

Nacházíte se zde: Herbář Podle zdravotních témat Podle počátečního písmene: CH Pupalka dvouletá

Herbář


Pupalka dvouletá

Názvy - mutace:

Česky:
Pupalka dvouletá

Latinsky:
Oenothera biennis L.

Popis:

Dvouletá bylina s až 200 cm vysokou zelenou lodyhou, která bývá v dolní části často červeně skvrnitá. Lodyžní listy jsou podlouhlé a mají většinou červenou střední žilku. Horní část lodyhy je před rozkvětem přímá, korunní lístky jsou žluté a široce obsrdčité. Plody jsou až 3,7 cm dlouhé zelené tobolky. Květy všech druhů pupalek krásně voní, proto bývá často vysazována jako okrasná rostlina.

Popis sběru:

Semena se sbírají v měsíci srpen až září a připravuje se z nich lisováním za studena olej.

Užívaná část:

Semena

Účinné látky:

Droga a olej obsahují esenciální nenasycené mastné kyseliny a to především kyselinu linolovou a kyselinu gama-linolenovou (až 10%).

Působení:

Olej získaný lisováním semen příznivě působí na regulaci krevního tlaku, snižování hladiny cholesterolu, při poruchách menstruačního cyklu, snižování krevního cukru. Příznivě působí na srdce a cévy. Dále působí při kožních problémech a vyrážkách.

Užití:

Vnitřně se používá při poruchách metabolismu /zvýšené hladiny cukru a cholesterolu/, jako podpůrný prostředek při roztroušené skleróze míšní a dále při poruchách menstruačního cyklu. Preventivně se používá v prevenci civilizačních chorob. Zevně i vnitřně se používá při kožních problémech, především jako podpůrný prostředek u atopického ekzému.

Dávkování:

Denní dávka oleje je 800-1 600 mg

Kontraindikace:

Nejsou známy. Opatrnosti je potřeba při současném podávání antikonvulziv.

Zdravotní témata:

Atopický ekzém, Cholesterol, Menstruační cyklus

Poznámky:

Kyselina linolová a kyselina gama-linolenová tvoří strukturální složku buněčných membrán a jsou účastníkem mnoha metabolických pochodů. Kyselina gama-linolenová je přímým prekurzorem biosyntézy PGE. Kyselina gama-linolenová spolu s kreatinem vytváří bariéru proti uvolňování vody z kůže a tento účinek se využívá v léčebné kosmetice.



českyenglish

Tvorba www stránek: www.netservis.cz

© 2007 Dr. Řádek, všechna práva vyhrazena