Přečtěte si zajímavý článek:

Tabebuia sp. (Lapacho)

e-shop

Nacházíte se zde: Herbář Jojoba

Herbář


Jojoba

Názvy - mutace:

Česky:
Jojoba

Latinsky:
Buxus chinensis, Simmondsia chinensis

Popis:

Jojoba (Simmondsia chinensis) je keř, jehož plody jsou velké asi jako dubový žalud.

Popis sběru:

Semena se lisují a získává se olej.

Užívaná část:

Semeno

Účinné látky:

Droga obsahuje estery mastných kyselin a alkoholů. Dále obsahuje volné kyseliny(eicosenová, docosenová, gadolenová), alkoholy (eicosenol docosenol, hexacosanol) a dále bílkoviny (simmondsidy).

Působení:

Jojobový olej rychle penetruje do pokožky a do podkožních vrstev. Rychle též penetruje do vlasových folikulů a hromadí se pod keratinovou vrstvou. Působí především jako nosič léčivých látek do pokožky.

Užití:

Jojobový olej se používá především do kosmetických přípravků a je též součástí masťových základů pro výrobu léčiv. Jojobový olej vlivem svých fyzikálních vlastností a obsahu přírodních antioxydantů /alfa a beta tokoferol/ je stabilní a nemění své vlastnosti. Protože jojoba vyrovnává pH kůže, pomáhá při drobných kožní vadách, jako je akné, spáleniny, popraskaná kůže, opruzeniny, slabé nehty a jizvy.

Využití v produktech:

BurnProtect mast, HemoranProtect mast

Kontraindikace:

Nejsou známy

Zdravotní témata:

Akné, Jizvy, Kůže, Pokožka, Popáleniny

Poznámky:

V historii se používal jojobový olej na zranění a odřeniny a také, že dokáže vyhladit jizvy a omladit vrásčitou kůži. Kůže ztrácí svou pružnost následkem nadměrného vystavení slunečnímu záření a stárnutí. Látky nalezené v jojobě omezují známky stárnutí, zvyšují pružnost kůže, vyhlazují vrásky a dodávají jí mladší vzhled.



českyenglish

Tvorba www stránek: www.netservis.cz

© 2007 Dr. Řádek, všechna práva vyhrazena