Přečtěte si zajímavý článek:

Tabebuia sp. (Lapacho)

e-shop

Nacházíte se zde: Články Rostliny působící na kožní systém

Rostliny působící na kožní systém

Uvádíme stručný přehled léčivých roostliin a jejich působení na kožní systém.Článek budeme postupně doplňovat.


HoneyBush též nazývaný Medový keř je keř dorůstající výšky cca 2m.Roste především v Jižní Africe.Rostlina obsahuje především flavonoidy zejména isoflavonoidy,xanthony a flavony.Obsahové látky mají především výrazný antioxidační účinek a dále protizánětlivý,antivirový a antibakteriální.V posledních letech se prokázal antimutagenní účinek.Droga působí na pokožku zklidňujícím efektem,upravuje vodní režim pokožky a zabraňuje šupinatění. Rostlina také obsahuje oligosacharidy a polysacharidy. Významný je obsah minerálních látek a to především mědi,železa,zinku, hořčíku,manganu,draslíku,vápníku a fluoru..Orientin a rutin významně působí na cévní systém a zlepšují kapilární průtok krve. Působí příznivě na sluncem poškozenou a podrážděnou pokožku,dále na problematickou pokožku se sklonem k vysušování a šupinatění.Zlepšují elasticitu pokožky a vlasů a upravují pokožku a vlasy na optimální mastnost . Účinné látky obsažené v této rostlině mají výrazný antimykotický, antiseptický,protizánětlivý a antibakteriální efekt. Polyfenoly obsažené v rostlině působí jako pigmenty v ochraně proti slunečnímu záření a zároveň snižují možnost poškození kůže.Látky obsažené v rostlině snižují svědivost a bolestivost kůže při zánětech způsobených slunečním zářením,bakteriemi a viry.Příznivě působí u opruzenin,zarudnutí kůže a atopických ekzémů.Významně zklidňují pokožku a zpomalují její stárnutí.Dále příznivě upravují vodní režim kůže.Vzhledem k antioxidačnímu působení je vhodná u ekzematických projevů na kůži a u vlasů snižuje možnost tvorby lupů.Významně podporuje růst vlasů.

Azadirachta indica je strom dosahující výšky až 16 m.Listy jsou složené,vejčitě-kopinaté a tečkované.Kůra je šedohnědá,vrásčitá.Květy jsou malé,bílé.Roste v tropických oblastech Indie Srí Lanky,výskyt byl zaznamenán i v Indonésii, Austrálii a západní Africe.Jeho kůra a kmen obsahují nimbin,nimbinin a nimbidin.Všechnny části Azadirachta indica obsahují beta-sitosterol.Listy obsahují nimbin,nimbinen,6-deacetylnimbinen,nimbandiol a nimbolid. Azadirachta indica je již dlouho používána zevně k léčbě některých kožních onemocnnění,zejména akné a lupénky.Její účinky byly zkoumány ve studii in vitro. Azadirachta indica signifikantně inhibuje produkci reaktivnních kyslíkových radikálů.Účinné látky,především nimbin,nimbinin a nimbidin obsažené v této rostlině mají výrazné antiseptické, antimykotické, protizánětlivé, antibakteriální a antivirové působení.Podporují hojení a redukují zánětlivé procesy kůže.Vzhledem k účinkům obsahových látek v rostlině snižuje se tvorba lupů a vypadávání vlasů.Zklidňují svědivost a bolestivost pokožky,především skalpu. Zároveň tlumí kožní projevy lupénky.Výrazně působí na u kandidóz a dalších onemocnění způsobených kvasinkami.Redukce kandidóz se též využívá v dentálních přípravcích obsahujících extrakt Azadirachty .Azadirachta indica působí jako účinný prostředek odpuzující hmyz.Extrakty z rostliny jsou schváleny Agenturou pro ochranu životního prostředí USA pro použití na potravinových plodinách jako vysoce netoxický prostředek vůči životnímu prostředí.


Centella asiatica se vyskytuje především v tropických a subtropických oblastech Indie. Je to tenká plazivá trvalka s dlouhými internody a kořenící v nodech. Listy jsou jednoduché, kruhové až ledvinovité, u báze srdčité, dlouze řapíkaté. Květy jsou malé, nahnědlé a tvoří okolík. Plody obsahují dvě semena.
Droga obsahuje především triterpenické saponiny (madecassosid, asiaticosid a jejich aglykony kyselinu madecassovou a asiatovou). V menší míře pak obsahuje další saponiny (asaticosid B, brahminosid, brahmosid, centellosid a jiné), triterpenické kyseliny (kyselinu brahmovou, isobrahmovou, betulovou a jiné), flavonoidy a alkaloid hydrocotylin.
Již díky tradičnímu používání drogy bylo známo, že působí příznivě na cévní systém. Na počátku tohoto století byla provedena řada studií zkoumajících tyto účinky.
Jedna ze studií zkoumala účinnost léčby diabetické mikroangiopatie a edémů triterpenickou frakcí z drogy. Do studie byli zařazeni pacienti s mikroangiopatií, neuropatií a edémy, dále pacienti bez neuropatie a zdraví lidé. Kontrolní skupina dostávala placebo, léčené skupiny dostávaly 60 mg frakce ve formě tablet 2x denně po dobu 12 měsíců. Léčba byla snášena velmi dobře, bez nežádoucích účinků. Během léčby docházelo ke snižování až vymizení obtíží jak objektivně, tak subjektivně.
Ve studii in vitro z roku 2004 se ukázalo, že asiaticosid izolovaný z drogy indukuje proliferaci fibroblastů a syntézu kolagenu. Studie byla provedena na molekulární úrovni, bylo použito 30 g/ml izolovaného asiaticosidu.
V poslední době se ukazuje, že droga působí i antiproliferativně u některých typů nádorových buněk. Antiproliferativní působení jednotlivých složek z methanolické frakce z drogy zkoumala studie z ledna roku 2005. Mezi těmito složkami byla i kyselina asiatová. Jiná studie z téhož období ukázala, že tato kyselina indukuje apoptózu buněk lidského melanomu.
Antiproliferativní účinek na keratinocyty lze využít při léčbě psoriázy. Podle studie prováděné v roce 2001 jsou pro inhibici tvorby keratinocytů důležité dvě látky ze skupiny triterpenických glykosidů – madecassosid a asiaticosid.
Centella má velké využití i v kosmetologii. Studie z roku 2006 uvádí mechanismus indukce tvorby kolagenu, za účinek je zodpovědný saponin asiaticosid. Studie se vztahovala ke stárnutí kůže vlivem poklesu hladin kolagenu (typ I).
Zpráva z roku 2003 zařazuje Centellu mezi potravní doplňky vhodné k podpoře správného a rychlého hojení ran.Krém s obsahem extraktu byl použit pro studii, která zkoumala vliv krémů na vznik a prevenci těhotenských strií. Krém vykázal preventivní účinek u žen, u kterých se v minulosti strije vyskytly.




Lapacho /Tabebuia serratifolia/Jde o strom dosahující výšky až 20 m. rozšířený v různých oblastech.Kmen je vzpřímený,koruna kulovitá,otevřená.Kůra kmene a větví je poměrně slabá,hladká a na povrchu světle šedé až hnědé barvy.Kůra je uvnitř červenohnědá.Květy jsou oboupohlavné,pětičetné,trubkovité Mají nafialovělou až růžovou barvu.Květy jsou uspořádány ve vrcholových latách.Listy jsou vstřícné,složené a většinou pětičetné.Plod je lusk. Používá se několik druhů – T. impetiginosa, T. serratifolia, T. avellanedae. Používá se především kůra.
Kůra obsahuje především fenolické, iridoidní, fenylethanoidní, lignanové a isokumarínové glykosidy, naftochinony (lapachol a jeho cyklický produkt beta-lapachon) a cyklopentenové dialdehydy.
Droga působí významně antimykoticky a antiparazitárně.Známý je i antibakteriální účinek kůry, respektive extraktů. Jedna studie z roku 2006 zkoumala antibakteriální aktivitu látek izolovaných z kůry vůči Helicobacteru pylori. Účinek byl srovnáván se standardními léčivy – amoxicilinem, metronidazolem a tetracyklinem. Spektroskopickou analýzou byly určeny izolované látky - 2-(hydroxymethyl)anthrachinon, anthrachinon-2-karboxylová kyselina a 2-hydroxy-3-(3-methyl-2-butenyl)-1,4-naftochinon (lapachol). Nejsilnější aktivitu vůči Helicobacteru vykazoval 2-(hydroxymethyl)anthrachinon, ostatní sloučeniny byly méně účinné. Další studie zkoumala antibakteriální aktivitu beta lapachonu, 3-hydroxy-beta-N-lapachonu a alfa lapachonu na methicilin resistentní Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis a Staphylococcus haemolyticus.
Látky obsažené v rostlině mají výrazné antivirové, antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky na pokožku.Vzhledem k těmto účinkům příznivě působí u akné.Příznivě regulují vodní režim pokožky a zpomalují stárnutí pokožky,upravují velikost pórů a zjemňují a vyhlazují povrch pokožky.Dále je prokázaný antiherpetický účinek a dále významný účinek vůči Candida albicans.



ROOIBOS/Aspalathus linearis/ Jde o víceletý keř druhu čajovníkovce kapského Aspalathus linearis rostoucí v Jižní Africe.Sbírá se nadzemní část. Rooibos neobsahuje kofein a oproti černému čaji má velmi nízký obsah tříslovin.Je bohatý na flavonoidy, polyfenoly a fenolické kyseliny (zahrnující aspalathin, (+) -katechin, isoquercitrin, luteolin, quercetin, orientin,vitexin, isovitexin, rutin,nothofagin, kyselinu kávovou, kyselinu ferulovou, a kyselinu vanilovou). Polyfenol aspalathin je obsažený pouze v této rostlině. Rostlina také obsahuje oligosacharidy a polysacharidy. Významný je obsah minerálních látek a to především mědi,železa,zinku, hořčíku, manganu,draslíku,vápníku a fluoru. Aspalathin a nothofagin monomerní flavonoidy jsou význačné antioxidanty s antialergickým a antimykotickým působením.Orientin a rutin významně působí na cévní systém a zlepšují kapilární průtok krve. Působí příznivě na sluncem poškozenou a podrážděnou pokožku,dále na problematickou pokožku se sklonem k vysušování a šupinatění.Zlepšují elasticitu pokožky a vlasů a upravují pokožku a vlasy na optimální mastnost . Účinné látky obsažené v této rostlině mají výrazný antimykotický, antiseptický,protizánětlivý a antibakteriální efekt. Polyfenoly obsažené v rostlině působí jako pigmenty v ochraně proti slunečnímu záření a zároveň snižují možnost poškození kůže.Látky obsažené v rostlině snižují svědivost a bolestivost kůže při zánětech způsobených slunečním zářením,bakteriemi a viry.Příznivě působí u opruzenin,zarudnutí kůže a atopických ekzémů.Významně zklidňují pokožku a zpomalují její stárnutí.Dále příznivě upravují vodní režim kůže.




Picrasma excelsa Stále zelený strom dorůstající výšky až 25 m.Vyskytuje se v oblasti Karibiku,především na Jamajce a Venezuele.Rostlina obsahuje triterpenoidní látky a laktony jako například picrasin,quassin,neoquassin,isoquassin,nigaki lakton D,indolové alkaloidy, sterooly-stigmasterol,beta-sitosterol a campesterol.Vzhledem k obsahovým látkám rostlina působí antimalaricky,analgeticky a antibakteriálně.Výrazný účinek je antiparazitární.Zevně se droga používá na různé typy a formy kožních a dalších parazitů a vší ve všech vývojových stádiich.




Boswellia serrata Droga obsahuje zejména triterpenické kyseliny, označované jako kyseliny boswellové: -boswellová kyselina, 3-O-acetyl--boswellová kyselina, 11-keto--boswellová kyselina a 3-O-acetyl-11-keto--boswellová kyselina. Některé zdroje uvádějí kyselin šest.Droga má hlavní využití jako antiflogistikum. Byla provedena řada studií prokazujících tyto účinky.V roce 2005 byla provedena studie, která zkoumala antioxidační aktivitu vybraných extraktů v olejových základech. Silice a triterpeny vykázaly uspokojivou antioxidační aktivitu ve slunečnicovém oleji a dobrou antioxidační aktivitu v panenském olivovém oleji. Díky tomu lze extrakty použít i v kosmetických přípravcích.V kosmetice se využívá působení drogy na biosyntézu kolagenu.Droga působí proti tvorbě vrásek/ovlivňuje funkci mimických svalů/ , má silný protizánětlivý efekt na pokožku a významně zpomaluje stárnutí pokožky.



24.10.2009


českyenglish

Tvorba www stránek: www.netservis.cz

© 2007 Dr. Řádek, všechna práva vyhrazena